Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

επισκεφθείτε το Ναύπλιο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

15 λόγοι για να επισκεφθείτε το Ναύπλιο

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, 26/08/2015
Εκτός από όλες τις γνωστές πληροφορίες – πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, πόλη των ερωτευμένων, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, ορμητήριο για κοντινές αποδράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και νησιά του Αργοσαρωνικού, το Ναύπλιο κρύβει και άλλα μυστικά. Ας δούμε μερικά:
http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio_original.jpg
1. Παγωτό. Το καλύτερο παγωτό είναι αυτό του «Ιταλού». Δοκιμάστε μους γιαουρτιού και σοκολάτα με grappa ή τσίλι (Antica Gelateria di Roma, Φαρμακοπούλου 3, Ναύπλιο).
2. Θα μάθετε για την οικολογία και την αρχιτεκτονική από τη Ματίνα, ενώ θα βλέπετε γύρω σας μικρά αριστουργήματα στο Head (οδός Κοκκίνου 6).
3. Το καλύτερο πρωινό, θαλάσσιο μπάνιο θα το κάνετε στο Νεράκι, μια μικρή παραλία με βότσαλο στο μονοπάτι που οδηγεί από την Αρβανιτιά στην Καραθώνα (βλ. φωτό)
4. Θα φάτε εκπληκτικά στον «Αρκούδα», μια παραδοσιακή ταβέρνα στην Ασίνη, ένα χωριό που απέχει 10’ από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο.
5. Θα πιείτε απίστευτο μοχίτο στο «Άνω Κάτω» (απέναντι από το στρατόπεδο) και θα γνωρίσετε το Νίκο, ένα αληθινό καλλιτέχνη. Τα έργα του βρίσκονται εντός του καταστήματος και είναι ιδιαίτερα.
6. Θα μάθετε τα πάντα για τα κομπολόγια στο Μουσείο Κομπολογιού και θα δείτε παλιές, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα. Με λίγα λόγια, θα ταξιδέψετε στο χρόνο.
15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio
7. Ο περίπατος στο «γύρο της Αρβανιτιάς» το πρωί και έπειτα το απόγευμα θα σας αποκαλύψει πόσο αλλάζει ένα μέρος στη διάρκεια μιας ημέρας και μόνο. Το φως, οι μυρωδιές, όλα μεταμορφώνονται. Ανεβείτε στην εκκλησία της Παναγίτσας για να απολαύσετε τη μοναδική πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο.
8. Ο καιρός και τα χρώματα. Η αρχιτεκτονική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες εποχές για να δει κανείς το Ναύπλιο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ειδικότερα τα πρωινά του φθινοπώρου είναι μαγευτικά στο Ναύπλιο: το φως είναι χρυσό και η μυρωδιά των πεύκων μεθυστική. Τα κτίρια της παλιάς πόλης είναι κυρίως νεοκλασικά και σας επιβάλλουν την παρουσία τους, ενώ στη νέα πόλη κανένα κτίριο δεν ξεπερνά τους τρεις ορόφους: έτσι, παντού υπάρχει φως, αέρας και μια αίσθηση εγγύτητας.
9. Το πιο γλυκό wine και tapas bar, το «Ες Αεί», στην οδό Σταϊκοπούλου. Υπέροχη μουσική, ωραία εξυπηρέτηση, καλό κρασί, τυριά και αλλαντικά. Το πιο ρομαντικό μπαρ, το «Κοντραμπάσο», στην οδό Πολυζωΐδου, στην ανηφόρα προς την πλαζ της Αρβανιτιάς, με έπιπλα από χρωματιστές παλέτες, βουκαμβίλιες να σας πλαισιώνουν και περαστικούς που εσείς παρατηρείτε, αλλά εκείνοι όχι (είναι το σημείο που προσφέρεται για ραντεβού).
10. Η συνοικία Πρόνοια, γιατί κρύβει καλά μεζεδοπωλεία: Θα φάτε ωραία μεζεδάκια στον «Ψείρα», ένα μικρό ταβερνάκι στην Πρόνοια, στους πρόποδες του Παλαμηδιού. Ο κ. Χάρης και η κ. Χρύσα θα σας εξυπηρετήσουν ζεστά και με πολύ κέφι – δεν είναι τυχαίο που τα γέλια των θαμώνων ακούγονται στο στενό (που είναι γεμάτο γιασεμί και αγιόκλημα). Στην οδό 25ης Μαρτίου θα βρείτε και ένα άλλο μέρος για γευστικά μεζεδάκια, το «Πηδάλιο». Τα θαλασσινά του είναι όνειρο (και η ρακή και οι τιμές του!).
11. Οι άνθρωποι. Οι Ναυπλιώτες είναι από τους πιο ιδιαίτερους ανθρώπους που θα γνωρίσετε στην Ελλάδα: είναι σαρκαστικοί, με οξύ χιούμορ, καλοί αφηγητές, με έναν αέρα κοσμοπολίτικο. Σε πολλούς φαίνονται περίεργοι και απόμακροι, αλλά είναι έτσι μέχρι να τους γνωρίσετε καλύτερα. Έχουν ιδιαίτερο γούστο και είναι τρελούτσικοι (οι ντόπιοι λένε πως «όποια μάνα χάσει το τρελό παιδί της, στ’ Ανάπλι θα το βρει»).
15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio
12. Οι περίπατοι. Ο γύρος της Αρβανιτιάς, το Παλαμήδι, η Ακροναυπλία, μια βόλτα μέχρι την Καραθώνα με τα πόδια, ένας περίπατος στον Ψαρομαχαλά (η γειτονιά με τα στενά δρομάκια στο επάνω μέρος της παλιάς πόλης), περπάτημα στην παραλία έως το φάρο του λιμανιού… Στο Ναύπλιο περπατά κανείς πολύ, αλλά αξίζει τον κόπο. Οι βουκαμβίλιες που υπάρχουν παντού θα δώσουν χρώμα στις βόλτες σας.
13. Το νεκροταφείο. Ακούγεται μακάβριο, αλλά το νεκροταφείο του Ναυπλίου είναι πανέμορφο: παλαιοί τάφοι εύπορων οικογενειών θα σας… κόψουν την ανάσα – ο διάκοσμός τους είναι πλούσιος σε γλυπτά και μοναδικός. Αξίζει μια επίσκεψη.
14. Τα βιβλία και τα κεραμικά. Τα νοσταλγικά δώρα. Θα βρείτε ποιοτικές εκδόσεις στον «Αποσπερίτη», ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην παλιά πόλη (Λεωφ. Αμαλίας 30) και κεραμικά στην «Πολυτίμη» (οδός Βασ. Όλγας 17) και στο εργαστήρι Γένεσις (οδός Καποδιστρίου 10). Δώρα από άλλες εποχές θα ανακαλύψετε στην οδό Σταϊκοπούλου, στο «Καρνάγιο» και στο Μεγάλο Δρόμο (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την οδό Βασ. Κωνσταντίνου), στο «Λαϊνέλι» – παλιά παιχνίδια, καρτ ποστάλ, κοσμήματα, διακοσμητικά.
15. Ο ρομαντισμός, ο αέρας περασμένων εποχών, η μελαγχολία, η νοσταλγία: Είναι ό,τι χαρακτηρίζει την παλιά πόλη, μια πόλη ποιητών και καλλιτεχνών, όμως δε σας αφήνουν καμιά πικρή γεύση. Στο Ναύπλιο κανείς νιώθει ερωτευμένος και γεμάτος πάθος. Απολαύστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις