Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ξεροτήγανα

Ξεροτήγανα

Φωτογραφία της Maria Dimitriou.

+13

Παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης... καμμιά σχέση με τις γνωστές δίπλες...
Τα ξεροτήγανα σερβίρονται στους γάμους και στις γιορτές ιδίως την πρωτοχρονιά καθ ότι τα υλικά τους συμβολίζουν αφθονία και ευημερία... !!!!

Σας παραθέτω την συνταγή απο την ανατολική Κρήτη..
έτσι τα έτφτιαξα κι εγώ 2 φορές πριν και μετά την αλλαγή του χρόνου διότι τα πρώτα ταξίδεψαν για Αθήνα


Υλικά
300 γρ αλεύρι

1/3 κρασοπότηρου λάδι
1 ρακοπότηρο ρακί
1 πρέζα αλάτι
χλιαρό νερό


για το μελίτωμα
300 γρ μέλι, 1 κρασοπότηρο νερό, ξυλάκι κανέλλα

μίγμα για πασπάλισμα
 

150 γρ καρύδια κοπανισμένα, 50 γρσουσάμι (καβουρδισμένο και μη), 1 κουταλιά κανέλλα, 1 κρασοπότηρο ζάχαρη
ανοίγουμε φύλλο λεπτό στο μύλο Νο 7
κόβουμε ομοια φύλλα παραλληλόγραμμα 10Χ8
 

τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο πρέπει σε 5 δευτερόλεπτα να το τυλίξουμε σε πουράκι με τη βοήθρια 2 πηρουνιών (διαφορετικά κοκκαλώνει ατύλιχτο) όποιος θέλει τα κάνει φιογκάκια μαζεύοντας το απο τη μέση, ή άλλο σχήμα είναι να κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και να το τυλίγουμε σε στρογγυλό σχήμα κρατώντας σταθερά τη μια άκρη και γίνεται σαν τριαντάφυλο, είναι εμφανίσιμο αλλά άβολο στο φάγωμα ... γι αυτό προτιμώ τα πουράκια
 

ετοιμάζουμε το σιρρόπι τα βουτάμε ένα-ένα για 15 δευτερόλεπτα και μετά πασπαλίζουμε με το μίγμα. Καλή επιτυχία! και Καλή Χρονιά!!!!!



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις