Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Το Μικρό Χαμαμάκι» στο Ηράκλειο

1-3-735x400

«Το Μικρό Χαμαμάκι» στο Ηράκλειο. « Ο Άγιος Νικόλαος στα Μουρχουταργιά»


Επιμέλεια- Φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη
Στο Ηράκλειο, πίσω από την πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκεί που βρισκόταν τα γραφεία της εφημερίδας Πατρίς, πολύ κοντά στο Πανάνειο Νοσοκομείο, υπάρχει η οδός Ιουστινιανού. Στην είσοδό της, (στη συμβολή Ξωπατέρα και Ιουστινιανού)  συναντούμε μια πολυκατοικία ( της φωτογραφίας).
Εκεί λοιπόν, σύμφωνα και με τον ιστοριοδίφη Σταυρινίδη, υπήρχε παλιότερα ένα κτίσμα Χριστιανικό , μια ορθόδοξη μικρή εκκλησία, « ο Άγιος Νικόλαος στα Μουρχουταργιά»
Μουρχούτες ή μουχρούτες, στην Κρήτη λέγανε τις πήλινες γαβάθες. Μουρχουταργιά λοιπόν είναι ο τόπος που πλάθονται τα πήλινα σκεύη.
Τη μικρή αυτή εκκλησία , οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε  λουτρό.
Ένα μικρό αλλά συμπαθητικό χώρο με γούρνες και χωριστό χώρο για άντρες και γυναίκες. Το λουτρό αυτό , ήταν το « Μικρό Χαμαμάκι», το οποίο λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Μια μαρτυρία: « Κατεβαίναμε από τα μετόχια και τα χωριά μας, όλο το χρόνο,  στη Χώρα για δουλειές και πριν ξεκινήσουμε τις δουλειές μας, θέλαμε να είμαστε καθαροί στην πρωτεύουσα και περνούσαμε από το Χαμαμάκι, μας έδιναν πετσέτα και σαπούνι και κάναμε το μπάνιο μας με ζεστό νερό. Αυτή την πολυτέλεια εμείς από τα χωριά δεν την είχαμε…»
Σήμερα, στην είσοδο της πολυκατοικίας υπάρχει μόνο σε μια εσοχή  ένα μικρό εικόνισμα του Αγίου Νικολάου…

2,
3,
4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις