Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - «Χορεύουν οι ελέφαντες» Σοφίας Νικολαΐδου


ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Στη βραχεία λίστα των υποψήφιων βιβλίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού είναι και το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες».
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (εκδόσεις 2012).
Στην κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ υποψήφιο προς βράβευση είναι το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου Χορεύουν οι ελέφαντες. Το βιβλίο πραγματεύεται, με μυθιστορηματικό τρόπο, τη διαβόητη υπόθεση Πολκ και, κυρίως, τη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, ενός ανθρώπου που του αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου, για να κουκουλωθεί το έγκλημα που συντάραξε τη χώρα. Αυτή η ελληνική «υπόθεση Ντρέυφους» καταδεικνύει, με τον πιο άγριο τρόπο, το πώς ο κρατικός μηχανισμός και οι Μεγάλες Δυνάμεις, που έσπευσαν να επέμβουν, διέλυσαν, χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη, τη ζωή ενός ανθρώπου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Ιδίως στο σχολείο, σήμερα. Τη σχέση μαθητή και δασκάλου, το Γολγοθά –και την παράνοια– των Πανελλαδικών εξετάσεων, τον τρόπο που μαθαίνει κανείς. Η Σοφία Νικολαΐδου, στο δεύτερο μυθιστόρημα μιας άτυπης τριλογίας, αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, αλλά και την παθογένεια του κρατικού μηχανισμού, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.

http://www.metaixmio.gr/products/2094--.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις