Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο ύπνος και τα παιδιά

Ο ύπνος και τα παιδιά

Ύπνος. Η ώρα του ύπνου για τα παιδιά.  
Ο ήρεμος, σωστός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του.

«Δεν φαίνεσαι καλά σήμερα, είσαι άρρωστος; Όχι, απλά δεν κοιμήθηκα καλά!».

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ζήσει την παραπάνω συζήτηση. Ο προβληματικός ύπνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο μας. Εκτός αυτού, μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα συναισθήματα και στις ικανότητές του ατόμου.

Εκτός λοιπόν από θέματα διατροφής, ανάπτυξης, ψυχαγωγίας, άλλη μια παράμετρος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς είναι και ο σωστός ύπνος.

Για «όνειρα γλυκά» λοιπόν λαμβάνουμε υπόψη δύο παραμέτρους: Τις σωστές ώρες, και την ποιότητα του ύπνου. Όσο καλύτερα κοιμηθεί και ξυπνήσει το παιδί, τόσο πιο αποδοτικά θα εκμεταλλευτεί την ημέρα του.

■ Ώρες… για ύπνο

«Κοιμάται αρκετά. Γιατί όμως δεν είναι ευδιάθετο το παιδί μου στο σχολείο; Γιατί δεν συγκεντρώνεται εύκολα;»

Η ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο η διάρκεια του είναι ικανή να καθορίσει την σωματική ή την πνευματική μας κούραση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραγμένου ύπνου όπως η αϋπνία, η υπνοβασία, το παραμιλητό, το τρίξιμο των δοντιών, το πρόωρο ή συχνό ξύπνημα, ο ανήσυχος ύπνος, οι νυχτερινοί εφιάλτες, ενύπνιοι τρόμοι, η νυχτερινή ενούρηση.

Σε ένα παιδί δεν συμβαίνουν όλα αυτά μαζί, αλλά έστω και κάποιο από αυτά είναι ικανό να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του σώματος, της διάθεσης και της μαθησιακής ικανότητας του.

■ Ποιες είναι οι σωστές ώρες για ύπνο;

Υπάρχουν φορές που μπορεί ένας γονιός να πει «δεν πειράζει εάν το παιδί μου κοιμάται αργά το βράδυ… αναπληρώνει τον ύπνο του το επόμενο μεσημέρι».

Καλό είναι αυτό να αποτελεί εξαίρεση και όχι την καθημερινότητα ενός παιδιού.

Οι πρώτες βραδινές ώρες ύπνου σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνονται από τις μεσημεριανές.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών (πρόκειται για τις 4 πρώτες ώρες του νυχτερινού ύπνου), δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να ανακτήσει δυνάμεις.

Ο εγκέφαλος εκείνη την στιγμή δεν βρίσκεται σε εγρήγορση και προσοχή, δεν ελέγχει τις πράξεις μας και άρα ανασυγκροτείται και βάζει σε τάξη ότι πληροφορία δεχτήκαμε την ημέρα που πέρασε.

Kατά την διάρκεια της νύχτας εκκρίνεται και η αυξητική ορμόνη που ωφελεί την ανάπτυξη του παιδιού.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο καλείστε να τηρείτε για το καλό όλης της οικογένειας. Άλλωστε είναι και για τους γονείς σημαντικό να περνούν λίγες από τις βραδινές τους ώρες χωρίς τα παιδιά!

■ Συνέπειες στις σχολικές επιδόσεις
Ορισμένες φορές λέμε πως εκτιμάμε «κάτι» όταν το χάσουμε. Ας δούμε λοιπόν τι «χάνουν» τα παιδιά όταν χάνουν τον ύπνο τους για να καταλάβουμε την αξία του!

■ Το παιδί με προβλήματα ύπνου είναι δυνατό να παρουσιάζει:

• γκρίνια, άσχημη διάθεση
• ελλειμματική προσοχή
• σωματική και πνευματική κόπωση
• αντιδραστική ή υποτονική συμπεριφορά
• αδυναμία άμεσης ανάσυρσης πληροφοριών από τη μνήμη(«αφού • το ήξερες χθες βράδυ που σε ρώτησα, γιατί δεν το έγραψες σήμερα το πρωί στο τεστ;» απορεί ο γονέας)
• μη συγκροτημένη σκέψη
• μειωμένη απόδοση
• μειωμένη όρεξη και ικανότητα μάθησης

■ Τι μπορούμε να κάνουμε

✔ Τηρούμε καθημερινά μια συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα πάει για ύπνο. Εάν το παιδί κοιμάται και μεσημέρι, ακόμη και αυτόν τον χρόνο δεν τον αφήνουμε ανεξέλεγκτο.
✔ Κάποια βράδια που το παιδί είναι σε ένταση, προσπαθούμε να ρίξουμε τους τόνους χαμηλώνοντας το φως, διαβάζοντας ή συζητώντας μαζί του ήρεμα, ακούμε απαλή μουσική.
✔ Ένα μπάνιο με χλιαρό-ζεστό νερό μπορεί επίσης να χαλαρώσει το παιδί ώστε να κοιμηθεί πιο εύκολα.
✔ Φροντίζουμε να διατηρούμε μια ήρεμη ατμόσφαιρα προκειμένου να αποκοιμηθεί το παιδί.
✔ Το πρωινό ξύπνημα είναι εξίσου σημαντικό. Πρέπει να είναι με ήπιο τρόπο και όχι με ένταση ή φωνές.
✔ Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε διαταραχές στον ύπνο του παιδιού οι οποίες δεν υποχωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.


paidorama.com

κατασκευές



Αντί να βλέπετε με τις ώρες τηλεόραση, να κάθεστε όλη μέρα πάνω από τον υπολογιστή σας ή να παίζετε ανούσια βιντεοπαιχνίδια, είναι πολύ καλύτερο να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας κάτι δημιουργικό.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να πιάσετε στα χέρια σας χαρτιά, μολύβια, μπογιές και ψαλίδια, να εξασκήσετε τη δεξιοτεχνία σας, να ακονίσετε τη φαντασία σας, να αισθανθείτε τη χαρά της δημιουργίας, να κάνετε, δηλαδή, κάτι μόνοι σας και μάλιστα χωρίς να ξοδέψετε το χαρτζιλίκι σας!

Στο βιβλίο αυτό με τις κατασκευές από το ουράνιο τόξο, ο Χρήστος Δημόπουλος συγκεντρώνει 40 από τις πιο αγαπημένες του κατασκευές και σας δείχνει με απλά σκιτσάκια και οδηγίες βήμα βήμα πώς να τις φτιάξετε κι εσείς.

Εμπρός, λοιπόν, τι κάθεστε; Σας περιμένουν ατέλειωτες ώρες απόλαυσης. Καλή διασκέδαση!

Βίκτωρ Ουγκώ


Victor Hugo 001.jpgΟ Βίκτωρ Ουγκώ (γαλλικά: Victor Marie Vicomte Hugo) (26 Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.

Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): "Je ne sais plus mon nom, je m'appelle Patrie!" (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

http://el.wikipedia.org/wiki/Βίκτωρ_Ουγκώ

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Χορηγά Σωτηρία.

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία Ο πόνος στην μέση ή οσφυαλγία όπως ονομάζεται, μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους σαν χρόνια οσφυαλγία και να διαρκεί μήνες ή χρόνια και σαν οξεία οσφυαλγία ή Λουμπάγκο. Η οσφυαλγία, από πλευράς διάγνωσης και θεραπείας, είναι μία από τις δυσκολότερες παθήσεις στην καθημερινή κλινική ιατρική παρόλο που έχουν εξελιχθεί οι διαγνωστικές (αξονική ή μαγνητική τομογραφία) αλλά και οι θεραπευτικές μας δυνατότητες.

Από πλευράς συμπτωμάτων η οξεία οσφυαλγία εκδηλώνεται με οξύ, αιφνίδιο συνήθως πόνο στη μέση, που αντανακλά μέχρι τους γλουτούς ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται μια αντανακλαστική σύσπαση των μυών της μέσης και ο ασθενής λαμβάνει ασυναίσθητα μια σκολιωτική (λοξή) στάση κάθε φορά που σηκώνεται όρθιος. Ο πόνος είναι τόσο ισχυρός στην αρχή που μπορεί να ακινητοποιήσει το άτομο για πολλές ώρες στη θέση που πρωτοεμφανίστηκε.

Το αίτιο τις περισσότερες φορές είναι η άρση (σήκωμα) κάποιου βάρους με λάθος τρόπο. Το άτομο έχει την αίσθηση ότι κάτι έσπασε στη μέση του, αισθάνεται έντονο πόνο και παρατάει το βάρος που κρατά κραυγάζοντας από τον πόνο. Άλλες φορές η κρίση εμφανίζεται 1-2 ημέρες μετά την άρση του βάρους ή μετά το άνοιγμα κάποιου συρταριού ή μετά από πολλή ώρα σκύψιμο και εργασία σε χαμηλό τραπέζι ή μετά από στροφή της μέσης κλπ. Συνήθως κάθε ασθενής έχει τον δικό του τρόπο έναρξης της κρίσης.
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ ..............ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ Η ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΑΣ!!!!!ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ ΜΕ ΖΩΝΗ.....ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ!!!!!!ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ 25,00€

Μαύρο και πράσινο τσάι






Μαύρο και πράσινο τσάι:
Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό (ή το τρίτο μετά τον καφέ, σύμφωνα με άλλα στατιστικά στοιχεία). Όπως και να έχει, δεύτερο ή τρίτο, το τσάι είναι το καλύτερο ποτό για την υγεία. Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι είναι ούτως ή άλλως υγιέστεροι.


Διότι πίνοντας τσάι, πίνουν λιγότερες ποσότητες από άλλα ποτά που είναι βλαβερά, όπως π.χ. το αλκοόλ (βέβαια το αλκοόλ, και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, σε μικρές ποσότητες κάνει καλό στον καρδιά, κάτι που έχει ονομαστεί και Γαλλικό Παράδοξο).

Ωστόσο οι ωφέλεια που χαρίζει το τσάι στην υγεία δεν προέρχεται απλώς από το ότι αντικαθιστά άλλα ροφήματα που ενδεχομένως κάνουν κακό στην υγεία.

Αυτό που γοητεύει στο τσάι είναι πως φαίνεται να βοηθά σχεδόν στα πάντα, από τον καρκίνο μέχρι τα χαλασμένα δόντια. Το τσάι έχει αντιβακτηριακή δράση. Μελέτες στον δοκιμαστικό σωλήνα δείχνουν ότι το τσάι καταπολεμά ακόμα και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ένα από τα σοβαρά προβλήματα της ιατρικής σήμερα.

Τα φυτοχημικά του τσαγιού

Στο τσάι υπάρχει μια ομάδα φυτοχημικών (φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά) τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες. Εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι πολυφαινόλες είναι και αντιβακτηριακές. Μια ειδική ομάδα πολυφαινολών, οικατεχίνες σκοτώνουν τα βακτήρια και τους ιούς γι’ αυτό και μας βοηθάει να πίνουμε τσάι όταν είμαστε άρρωστοι. Υπάρχουν τέσσερις κατεχίνες εν αφθονία στο τσάι και μία από αυτές που ονομάζεται EGCG (epigallocatechin-3-galate
) φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση χωρίς να έχει παρενέργειες. Η EGCG ίσως αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που απαιτείται για την αύξηση των καρκινικών κυττάρων (δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, παρά μόνο τα καρκινικά).

Ορισμένα μόρια πολυφαινολών που ανήκουν στην ομάδα των φλαβονοειδών θεωρείται ότι είναι μέχρι 100 φορές ισχυρότερα από τη δράση της βιταμίνη C όσον αφορά την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Με τέτοια αντιοξειδωτική προστασία δεν είναι περίεργο που όσοι πίνουν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα εμφανίζουν μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν, όπως έδειξε μια μελέτη. Επίσης το τσάι μειώνει κάπως τη κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη). Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο τσάι ίσως εμποδίζουν την οξείδωσή της κακής χοληστερόλης.

Το τσάι ενεργεί ακόμα ως ήπιο αντιπηκτικό και επιπλέον δεν επιτρέπει στα αιμοπετάλια να σχηματίζουν πολύ εύκολα θρόμβους κάτι που συμβάλει στη πρόληψη των εμφραγμάτων.

Πράσινο και μαύρο

Αυτό που σας ενδιαφέρει, από την πλευρά της υγείας, όταν πίνετε τσάι, είναι να έχετε πολλές πολυφαινόλες στο φλιτζάνι σας. Η ποσότητά των πολυφαινολών κυμαίνεται από 50 mg μέχρι 150 mg ανάλογα τον τρόπο επεξεργασίας και την ποικιλία του τσαγιού. Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το τσάι, τόσο περισσότερες είναι οι πολυφαινόλες και τόσο λιγότερη είναι η καφεϊνη.

Υπάρχουν κυρίως τρία είδη τσαγιού, το πράσινο, το μαύρο και το κόκκινο. Και τα τρία αυτά είδη προέρχονται από τα φύλλα του ίδιου φυτού, του Camellia sinenis. Οι ποικιλίες αφορούν τη γεωγραφική περιοχή. Το πράσινο τσάι βγαίνει από φύλλα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και άρα δεν έχουν οξειδωδεί, γι’ αυτό κι έχει τις περισσότερες πολυφαινόλες. Αντίθετα το μαύρο τσάι έχει υποστεί ζύμωση και έχει τις λιγότερες πολυφαινόλες. Τι μαύρο τσάι έχει το ένα πέμπτο των πολυφαινολών που υπάρχουν στο πράσινο τσάι κι επιπλέον έχει 2-3 φορές περισσότερη καφείνη. Το κόκκινο τσάι έχει υποστεί μερική ζύμωση βρίσκεται ενδιάμεσα. Τελικά το καλύτερο τσάι είναι το πράσινο ντεκαφεϊνέ που έχει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, δύο φορές παραπάνω από το πράσινο τσάι με καφεϊνη. Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει βιταμίνη C. Στο μαύρο τσάι σχεδόν όλη η βιταμίνη C έχει καταστραφεί από την επεξεργασία.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι το μαύρο τσάι έχει ένα αποτέλεσμα που δεν έχει το πράσινο τσάι, λόγω ακριβώς της ζύμωσης που έχει υποστεί. Φαίνεται από μια επιδημιολογική μελέτη ότι τo μαύρο τσάι προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2.

Σχετικά με το πράσινο τσάι, υπάρχουν δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρουν ότι ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι υπήρξε μερική αναστροφή του καρκινικού όγκου όταν προσέλαβαν ικανοποιητικές ποσότητες εκχυλίσματος τσαγιού. Για ορισμένους ερευνητές, η κατανάλωση τσαγιού είναι η αιτία που οι Ιάπωνες παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, παρότι καπνίζουν πολύ. Κι αυτό διότι έχουν μεγάλη ημερήσια κατανάλωση τσαγιού που φτάνει τα έξι φλιτζάνια την ημέρα. Η άποψη αυτή βέβαια είναι απλώς μια υπόθεση διότι Ιρλανδοί και Βρετανοί επίσης κάνουν… μπάνιο στο τσάι αλλά δεν φαίνεται να προστατεύονται ιδιαίτερα από τους καρκίνους.

Πως θα πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά

Για να πάρετε το ανώτατο των αντιοξειδωτικών αφήστε το τσάι 3-5 λεπτά σε ζεστό νερό, χωρίς να έχει βράσει, και μη προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι. Ακόμα, ο συνδυασμός τσαγιού με μια φέτα λεμόνι αυξάνει την αντιοξειδωτική προστασία.

Πίνετε σκέτο το τσάι και μην προσθέτετε γάλα. Μια μελέτη έδειξε ότι η πρόσθεση γάλατος στο τσάι μειώνει την απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό διότι οι πρωτείνες του γάλακτος ενώνονται με τις ουσίες του τσαγιού.

Έχετε υπόψη ότι ένα φλιτζάνι μετά το γεύμα βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και της ουλίτιδας επειδή οι πολυφαινόλες σκοτώνουν τα βακτήρια. Επίσης, από άλλες έρευνες ξέρουμε ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των παθήσεων των ούλων και των καρδιακών παθήσεων.

Ενδεχόμενες παρενέργειες

Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα βότανα, στα οποία ανήκει και το τσάι, περιέχουν ουσίες που λειτουργούν ως φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι τα βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα τα οποία παίρνετε και αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες. Το πράσινο τσάι μπορεί να σας αυξήσει τα προβλήματα στο στομάχι -αν έχετε ήδη- λόγω της καφείνης που περιέχει ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες και όσες θηλάζουν.

Επίσης έχει δειχθεί ότι το τσάι μειώνει το λίθιο στο αίμα, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μανιοκατάθλιψης. Το 95% των πολυφαινολών στο τσάι είναι φλαβονοιειδή τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν αυτός προέρχεται από φυτά. Πάντως, το τσάι δεν φαίνεται να εμποδίζει τον σίδηρο να απορροφηθεί όταν αυτός προέρχεται από το κρέας.


mothernature.gr

Η μικρή Λουλού...




 

Η μικρή Λουλού...

Ηρωίδα των κόμικς, που γεννήθηκε από το πενάκι της Αμερικανίδας σκιτσογράφου Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ (1904-1993), γνωστής με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Marge. Πρωτοεμφανίσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1935, μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού The Saturday Evening Post, που εκδίδεται στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μικρή Λουλού (Little Lulu), όπως είναι το παρατσούκλι της Λούλου Μόπετ, είναι ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο κοριτσάκι, με κατσαρές μπούκλες, που ηγείται μιας παρέας κοριτσιών της γειτονιάς της. Μπλέκει συχνά σε απίθανες γκάφες και ξέφρενες παρεξηγήσεις, που όμως έχουν πάντα αίσιο τέλος. O πιο στενός φίλος της είναι ο Τάμπι Τόμπκινς, που συχνά της κάνει το βίο αβίωτο, αλλά βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, όταν χρειαστεί τη βοήθειά του.

Η Μικρή Λουλού έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στις 24 Δεκεμβρίου 1943 στην ταινία κινουμένων σχεδίων Eggs Don't Bounce και άρχισε να γίνεται γνωστή σε παναμερικανικό επίπεδο. Αλλά η μεγάλη επιτυχία, που την καθιέρωσε ως μία από τις κλασικές φιγούρες στο χώρο των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων, ήλθε από το 1945 και μετά, όταν οι περιπέτειές της άρχισαν να κυκλοφορούν σε βιβλία.

Στην Ελλάδα η Μικρή Λουλού έγινε γνωστή αρχικά μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων και στη συνέχεια από την τηλεόραση, όπου προβάλλονται ακόμη και σήμερα οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/602#ixzz2Lo04nmi2

«Μικροί Φαρισαίοι»

Θεσσαλικό Θέατρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς το τέλος των παραστάσεων βαδίζουν οι «Μικροί Φαρισαίοι», που παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία το «Θεσσαλικό Θέατρο».
Η έξοχη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά θα παίζεται ως τις 16 Μαρτίου στο «Θέατρο του Μύλου», συμπληρώνοντας 12 εβδομάδες συνεχών παραστάσεων.
 

Το έργο άρεσε ιδιαίτερα σ΄ ένα πολυάριθμο κοινό και γενικά απέσπασε εξαίρετες κριτικές για την άριστη δομή του, τα κωμικά του ευρήματα, τον σπινθιροβόλο διάλογο, τις αναπάντεχες ανατροπές και την κοινωνική κριτική του.
 

Την παράσταση παρακολούθησαν ομαδικά και συνεχίζουν, πολλοί σύλλογοι απ΄όλη την περιφέρεια της Θεσσαλίας και πολλά Γυμνάσια και Λύκεια σε πρωϊνές παραστάσεις.
 

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε και διασκεύασε ο Κώστας Τσιάνος, αρέσουν ιδιαίτερα τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα που δείχνουν μια υπέροχη Αθήνα την 10ετία του 1950, που διαδραματίζεται η ιστορία του έργου. Μια Αθήνα φτωχική, αλλά τόσο όμορφη, φιλική και ανθρώπινη. Επίσης ο θεατής απολαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν οι Έλληνες και μάλιστα σε δύσκολα χρόνια….
 

Έτσι στα κινηματογραφημένα αποσπάσματα, ο θεατής των «Μικρών Φαρισαίων» θα απολαύσει να τραγουδούν και να χορεύουν οι: Τώνης Μαρούδας, ο Νίκος Γούναρης, και οι Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα, Σπεράντζα Βρανά,Γιώργος Μητσάκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Άννα Χρυσάφη, Γεωργία Βασιλειάδου, Σταυρίδης ,Αυλωνίτης, Φωτόπουλος, Νίκος Ρίζος, Σοφία Βέμπο, Αλίκη Βουγιουκλάκη,Τζένη Καρέζη και η υπέροχη Μελίνα Μερκούρη

Περσινή Αρραβωνιαστικιά / Ζυράννα Ζατέλη

Σκοτεινή, και συνάμα τόσο αποκαλυπτική η Ζυράννα Ζατέλη από το πρώτο της κιόλας βιβλίο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά μετράει ήδη 30 περίπου χρόνια από την χρονιά της κυκλοφορίας της, το 1984.


Εννέα διηγήματα· εννέα μικρές ιστορίες, η καθεμιά διαφορετική από την άλλη. Κι όμως στο βάθος κάτι κοινό διαφαίνεται. Οι ήρωες τους: όλοι τους τόσο κοντά μα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Τόσο αληθοφανείς μα και τόσο φανταστικοί.

Επηρεασμένη από κοινωνικά ζητήματα, όπως η καταπίεση που ασκεί η πατριαρχική οικογένεια στην ελληνική επαρχία, καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η Ζυράννα Ζατέλη ξετυλίγει και ξετυλίγεται μέσα από εννιά ιστορίες με κεντρικό θέμα το πάθος και τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στον ίδιο του τον εαυτό. Πάθος για έρωτα και ζωή. Από το αθώο πάθος της παιδικής ηλικίας, στο πιο ώριμο της εφηβικής και σ ένα άλλο αλλόκοτο και κοινωνικά καταπιεσμένο. Αυτό της ενήλικης ζωής.

Γνώρισα τη Ζυράννα Ζατέλη σαν καθιερωμένη πια στον κόσμο της συγγραφής, αλλά και βραβευμένη, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Ηδονή στον Κρόταφο (2011). Ένα βιβλίο με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία το οποίο την καθιέρωσε σαν συγγραφέα και στον δικό μου προσωπικό κόσμο.

Προτείνω ανενδοίαστα την Περσινή αρραβωνιαστικιά. Ένα βιβλίο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το χρώμα και ποια η αίσθηση της πραγματικότητας.

Εκδόσεις: Καστανιώτη | Σελίδες: 192 | Τιμή: 15.00€
- See more at: http://www.dreamersandco.com/2013/02/ziranna-zateli-persini-arravoniastikia.html#sthash.nXkaEWIF.dpuf

Περσινή Αρραβωνιαστικιά / Ζυράννα Ζατέλη

Σκοτεινή, και συνάμα τόσο αποκαλυπτική η Ζυράννα Ζατέλη από το πρώτο της κιόλας βιβλίο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά μετράει ήδη 30 περίπου χρόνια από την χρονιά της κυκλοφορίας της, το 1984.


Εννέα διηγήματα· εννέα μικρές ιστορίες, η καθεμιά διαφορετική από την άλλη. Κι όμως στο βάθος κάτι κοινό διαφαίνεται. Οι ήρωες τους: όλοι τους τόσο κοντά μα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Τόσο αληθοφανείς μα και τόσο φανταστικοί.

Επηρεασμένη από κοινωνικά ζητήματα, όπως η καταπίεση που ασκεί η πατριαρχική οικογένεια στην ελληνική επαρχία, καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η Ζυράννα Ζατέλη ξετυλίγει και ξετυλίγεται μέσα από εννιά ιστορίες με κεντρικό θέμα το πάθος και τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στον ίδιο του τον εαυτό. Πάθος για έρωτα και ζωή. Από το αθώο πάθος της παιδικής ηλικίας, στο πιο ώριμο της εφηβικής και σ ένα άλλο αλλόκοτο και κοινωνικά καταπιεσμένο. Αυτό της ενήλικης ζωής.

Γνώρισα τη Ζυράννα Ζατέλη σαν καθιερωμένη πια στον κόσμο της συγγραφής, αλλά και βραβευμένη, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Ηδονή στον Κρόταφο (2011). Ένα βιβλίο με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία το οποίο την καθιέρωσε σαν συγγραφέα και στον δικό μου προσωπικό κόσμο.

Προτείνω ανενδοίαστα την Περσινή αρραβωνιαστικιά. Ένα βιβλίο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το χρώμα και ποια η αίσθηση της πραγματικότητας.

Εκδόσεις: Καστανιώτη | Σελίδες: 192 | Τιμή: 15.00€
- See more at: http://www.dreamersandco.com/2013/02/ziranna-zateli-persini-arravoniastikia.html#sthash.nXkaEWIF.dpuf

Περσινή Αρραβωνιαστικιά / Ζυράννα Ζατέλη

Σκοτεινή, και συνάμα τόσο αποκαλυπτική η Ζυράννα Ζατέλη από το πρώτο της κιόλας βιβλίο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά μετράει ήδη 30 περίπου χρόνια από την χρονιά της κυκλοφορίας της, το 1984.


Εννέα διηγήματα· εννέα μικρές ιστορίες, η καθεμιά διαφορετική από την άλλη. Κι όμως στο βάθος κάτι κοινό διαφαίνεται. Οι ήρωες τους: όλοι τους τόσο κοντά μα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Τόσο αληθοφανείς μα και τόσο φανταστικοί.

Επηρεασμένη από κοινωνικά ζητήματα, όπως η καταπίεση που ασκεί η πατριαρχική οικογένεια στην ελληνική επαρχία, καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η Ζυράννα Ζατέλη ξετυλίγει και ξετυλίγεται μέσα από εννιά ιστορίες με κεντρικό θέμα το πάθος και τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στον ίδιο του τον εαυτό. Πάθος για έρωτα και ζωή. Από το αθώο πάθος της παιδικής ηλικίας, στο πιο ώριμο της εφηβικής και σ ένα άλλο αλλόκοτο και κοινωνικά καταπιεσμένο. Αυτό της ενήλικης ζωής.

Γνώρισα τη Ζυράννα Ζατέλη σαν καθιερωμένη πια στον κόσμο της συγγραφής, αλλά και βραβευμένη, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Ηδονή στον Κρόταφο (2011). Ένα βιβλίο με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία το οποίο την καθιέρωσε σαν συγγραφέα και στον δικό μου προσωπικό κόσμο.

Προτείνω ανενδοίαστα την Περσινή αρραβωνιαστικιά. Ένα βιβλίο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το χρώμα και ποια η αίσθηση της πραγματικότητας.

Εκδόσεις: Καστανιώτη | Σελίδες: 192 | Τιμή: 15.00€
- See more at: http://www.dreamersandco.com/2013/02/ziranna-zateli-persini-arravoniastikia.html#sthash.nXkaEWIF.dpuf

Σήμερα... 1/3

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΕΥΔΟΚΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις