Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι σωστοί συνδυασμοί



Μάθετε τις τροφές που συνδυασμένες μεταξύ τους μας χαρίζουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.


► Για περισσότερη ενέργεια
Φάτε μαζί σπανάκι και πορτοκάλι. Το σίδηρο εκτός απο το κόκκινο κρέας το βρίσκετε και σε άλλες τροφές όπως το σπανάκι, τις φακές, τα φασόλια και τα βερίκοκα όμως δεν απορροφάται απο τον οργανισμό το ίδιο καλά με το κρέας. Εδώ λοιπόν έρχεται να συμβάλει η βιταμίνη C την οποία εάν
την προσθέσετε στη σαλάτα απο σπανάκι του δίνει μια πιο μη οξειδωμένη μορφή και άρα πιο απορροφήσιμη. Το σίδηρο γενικότερα είναι σημαντικός παράγοντας ενέργειας και όταν υπάρχει έλλειψη ως πρώτα συμπτώματα έχει την κούραση κσι την εξάντληση. Οπότε προσθέστε ένα πορτοκάλι, τομάτες ή πιπεριές στη σαλάτα σας ή πιείτε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα με τις παραπάνω τροφές για να ενισχύσετε το σίδηρο.

► Για καλή όραση
Απο μικροί ακούμε «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα.» Πλούσια σε βιταμίνη Α όπως και τα άλλα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά – γλυκοπατάτα και μάνγκο- είναι ιδανικός προστάτης των ματιών. Σχετική έρευνα λοιπόν λέει πως η απορρόφηση της βιταμίνης μπορεί να αυξηθεί εάν συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε φυσικά λιπαρά όπως το αβοκάντο, και αυτό γιατί η καροτίνη είναι λιποδιαλυτική. Κάντε τα λοιπόν μαζί σαλάτα!

► Για καλή καρδιά
Το γνωστό άσμα «τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι» έχει βάση αφού πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό συνδυασμό, ειδικότερα εάν το τσάι είναι πράσινο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που λέγονται κατεχίνες, το τσάι έχει αποδειχθεί πως εάν πίνεται καθημερινά μειώνει μορφές καρκίνου, προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικά. Το αρνητικό είναι όμως ότι μόνο ένα 20% αυτών των κατεχίνων επιζούν και φτάνουν στο πεπτικό σας σύστημα. Αμερικάνικη ερευνα όμως έχει δείξει πως μερικές σταγόνες λεμόνι στο τσάι μπορεί να διατηρήσει μέχρι και 80% των κατεχινών. Το lime και το πορτοκάλι επιδρούν επίσης θετικά αλλά το λεμόνι είναι το πιο ισχυρό.

► Για καλή πέψη
Το ενισχυμένο με προβιοτικά βακτήρια γιαούρτι , το γνωστό και ως «ζωντανό γιαούρτι» είναι φημισμένο για τα οφέλη που μπορεί να έχει στο πεπτικό μας σύστημα, αφού κρατάει τα «κακά» βακτήρια μακριά απο το έντερο. Όμως ο οργανισμός και τα προβιοτικά για να λειτουργήσουν ισορροπημένα χρειάζονται και πρεβιοτικα – δηλαδή μη εύπεπτες ίνες. Και ο λόγος γιατί ο συνδυασμός των δύο αυξάνουν τα επίπεδα των καλών βακτηριδίων. Οι μπανάνες λοιπόν είναι εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών μαζί με: αγκινάρες, μούρα, σκόρδο, πράσα,κριθάρι, λιναρόσπορους, σέσκουλα και μέλι. Στο πρωινό συνδυάστε το γιαούρτι σας με μπανάνα και λιναρόσπορο για να επωφεληθείτε περισσότερο.

► Κατά του καρκίνου
Η μεσόγειος δίνει την απάντηση και προτείνει ντομάτες και ελαιόλαδο. Ο αγαπημένος μας συνδυασμός στην ελληνική παραδοσιακή σαλάτα εκτός απο γευστικός είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμος. Το λάδι κάνει το λυκοπένιο που περιέχετε στην ντομάτα να απορροφάται καλύτερα και αυτό σημαίνει πως μπορεί να σας προστατεύει περισσότερο απο την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, του προστάτη , του στομαχιού αλλά και απο προβλήματα που αφορούν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Πείτε ναι λοιπόν στην all time classic ελληνική σαλάτα μας!

jenny.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις